2010. június 10., csütörtök

Lakossági fórum a Baross 40-ről

A nagy meleg ellenére folytatjuk lakossági fórumainkat, hiszen bőven van megoldásra váró probléma, felújításért ácsingózó épület a negyedben. Sokunk előtt ismert a Baross utca 40. számú műemléképület kálváriája, a korábbi beruházó és tervező meghiúsult szándéka a négycsillagos szálloda építésére. Most viszont itt van az újabb jelentkező: az építészeti tervtanács előtt sikeresen, mi több, dícsérettel helytállt Skardelli György építészeti funkcióváltásának terve.
A fórumon a lakosság, a környező társasházak tulajdonosai, a negyedben élők is megismerhetik a terveket és az esetleges ellenvélemények megfogalmazására is sor kerülhet. Addig is ízelítőül két fotó az Építészfórumról, a tervtanácsi beszámoló itt olvasható.
Palotanegyedi Esték IX.

Egészségügyi központ lesz a Baross u. 40. számú műemléki ingatlanból

A fórum célja a jelenleg szörnyűséges állapotban lévő ingatlan további hasznosítási tervének bemutatása, közvélemény elé tárása, valamint a magánberuházó PP Baross utca Kft. és a környező ingatlantulajdonosok közötti diskurzus megteremtése. Miként más lakossági fórumainkon, az épületegyüttes új koncepciójának felvázolásával kezdődik a beszélgetés, amelyet követően teret adunk a hozzászólásoknak, érveknek, esetleges ellenérveknek. Ezért különösen számítunk a szomszédos ingatlanok képviselőire, lakóira a Baross és a Krúdy utcákból!

A fórum időpontja: 2010. június 24., csütörtök 18 óra,
helyszíne: az ApaCuka Étterem (Horánszky u. 5.)

A fórumon részt vesz dr. Kocsis Máté polgármester úr, valamint Magyari Attila, a beruházó PP Baross utca Kft. ügyvezetője.
A beszélgetést Szűcs Péter, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület elnöke vezeti.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Civilek!

    Vegyes érzésekkel tölt el ez általam is érdeklődésre számot tartó épület sorsa.

    Egyrészt, mert örülök, hogy a műemléki alapok nem lesznek az enyészeté, s én is hasonló (bár csak 1-2, maximum 3 szint ráépítéssel) frontális külsőt gondoltam.
    Másrészt, viszont sajnálattal fogadom a rendeltetésére szánt funkciót. Én egy ún. Gyermek Szert (gyermekcentrum, -központ, -játszóház vagy -tanya helyett; azoknál eltérőbb és összetettebb funkciókkal, működési keretekkel) álmodtam ide. - Értékmegőrzéssel, -közvetítéssel s talán újszerű értékteremtéssel is; gyermekek, családok részére.
    Sajnos, úgy tűnik, utat nem találva elkéstem e hónap során megérlelődött ötletemmel, elképzeléseimmel. A tegnapi nyitott fórumról is csak a ma hozzámjutott "József körút" által szereztem tudomást.

    Szeretném tudni, hogy így most már végleg eldőlt, hogy az épület egészségügyi központként fog üzemelni?
    Elképzelésem esetleg érdekelne-e másokat is, ill. volna-e hasonlóan kedves hely ötletem megvalósításához?

    Választ rwemélve köszönöm szíves figyelmüket, tisztelettel:
    Solti Gézáné
    1083 Bp. Leonardo da Vinci köz 1.
    marta.sol@freemail.hu

    VálaszTörlés
  2. Én úgy tudom, hogy az ingatlan tulajdonosa sok éven keresztül próbálkozott, hogy olyan megoldást találjon ami több szempontból is megfelel. A telek ára szinte meghatároza a beépítés nagyságát is, hiszen a kisebb területen nem igen lehet gazdaságos a müködtetés.
    Az már csak az én saját véleményem, hogy a nagy forgalmú klinikákkal szemben (a többi is elég közel van)nem biztos, hogy gyerekközpontot kéne építeni (gondoljunk csak a nagy gépkocsi forgalomra, szirénázásra stb). Szerintem a már müködő "Grund" környékén (esetleg azt bővítve) lehetne egy ilyen központot létrehozni. A Palotanegyed, ahol egyetlen pici játszótér van csak és főleg az egyetemistáknak és az egyetemeknek szándékozik az otthona lenni, nem lenne létjogultsága egy ilyen jellegű intézménynek.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, hogy megtisztelt véleményével és javaslatával.
    Azért sajnálom, hogy lemaradtam a tervezési időszakról. Én a belső udvar kialakításával számoltam.
    - Másfelől, azóta már több (bár hasonló, de résztörekvésekkel bíró) próbálkozást, "mozgolódást" ismertem meg a kerületben. (Sajnos, eddig nem találtam utat, csak mostanában nyertem bepillantást...)

    VálaszTörlés