2009. szeptember 11., péntek

Valóban virágzó a Palotanegyed?



Júniusban - egy korábbi lakossági fórumon felvetett ötlet nyomán - meghirdettük a virágosítási pályázatunkat. Emlékeztetőül: a CaPE Virágzó Palotanegyed címmel hirdette meg környezetszépítő pályázatát, amelynek célja az volt, hogy a palotanegyedi polgárokkal együttműködve vonzó, vendégváró városkép alakuljon ki. A negyed társasházai és közintézményei azon versenghettek, hogy melyikük homlokzata, portálja, épületének ablakai, erkélyei zöldebbek és virágosabbak. A verseny az eredeti kiírás szerint két kategóriában zajlott: társasházi és intézményi, emellett különdíjat érdemelhettek ki a legszebb ablakkal és erkéllyel büszkélkedők! Nyereméynként a díjazottaknak felajánlottuk, hogy megmutatkozhatnak a kerületi lapokban és törzsvásárlói kártyát nyernek későbbi növényvásárlásaikhoz!
A pályázatot sokfelé hirdettük (jónéhány helyen még ma is kint van a plakát), szerencsére felkeltette a kerületi lap szerkesztőinek érdeklődését, így nyomtatásban is megjelent - ezek után óriási meglepetésünkre összesen 4, azaz négy pályázó jelentkezett.
Ennyire nem érdekli az embereket a téma? Még egy pályázatnyi erőfeszítést sem ér meg a zöldesítés és a virágosítás a Palotanegyedben?
A pályázaton megszabott időpont (augusztus 31.) lejárt, lassan eredményt illene hirdetni... ez azonban nem igazán tűnik könnyű döntésnek. Ha korrektek vagyunk, mind a négy pályázó megérdemli a nyereményt - már csak azért is, mert ők legalább megmozdultak. Másik olvasatban viszont erőteljesen leértékelődik az egyesület pályázata, hogy valódi versengés nélkül és a negyed területének méretéhez, lélekszámához képest csekély eredmény nyomán osztunk díjakat...
Mit tegyünk hát? Kedves egyesületi és idelátogató nem egyesületi tagok, fejtsétek ki a véleményeteket!

6 megjegyzés:

  1. Megszólítva érzem magam, mert erre a pályázatra mi sem jelentkeztünk, pedig ezen a nyáron négy "erőpróbára" is beneveztünk.
    A pályázat olyan területet nevezett meg (erkély, ablak)amely nem a közösségi terület része. Persze látványban igen, de az átalakitás jogosultságát nézve nem az. Hogy jövök én ahhoz, mint közös képviselő, hogy rádumáljam az erkény, vagy ablaktulajdonost, hogy dekorálja a lakása utcai frontját?
    Valószinűleg, ha nem egy-egy társasház, hanem egy-egy erkélytulajdonos pályázhatott volna - az egésznek sokkal több értelme lett volna. Mellesleg, nálunk az utcai front északi, úgyhogy sok értelme nem is lenne egy kollektiv virágosításnak.
    A másik dolog is szemléletbeli - azért virágositsák a homlokzatot, hogy az idelátogatók azt mondhassák, hogy húha! - magyarul, a szalon legyen diszes, miközben a fürdőszoba vakolata málik... ez a szemlélet roppant idegen tőlem.

    Vagyis, mielőtt lebaltázzuk a negyed lakóit, hogy utálják a virágos ablakokat, gondoljuk végig, hogy kinek, miért és elég jól megfogalmazottan hirdettünk pályázatot, vagy sem.

    VálaszTörlés
  2. Én azt gondolom, hogy helyes ha ösztönözzük, hogy minnél több zöld, minnél több virág legyen az ablakokban és az erkélyeken. Ez szerintem nem a "a szalon legyen díszes " kategoria, hanem egyszerűen egy lepukkant ház virágos erkélye is szebb mintha nem lenne rajta virág- Arról már nem is beszélek, hogy milyen hatása van a klimára, elég olvasnivaló van róla a neten.

    A pályázatról az a véleményem, hogy az idén azoknak kell adni akik pályáztak, jövőre pedig versenyt kéne hirdetni(pályázat nélkül), és figyelni, hogy melyik erkély, ablak virágosabb. Kell egy kis idő az embereknek, hogy hozzászokjanak a dolgokhoz. (megjegyzem én sem pályáztam, nem is lett igazán szép az ablakom!) A verseny győztese megkapná a díjat és lenne meglepetés..aztán hátha elindulnak a kis hangyák....

    VálaszTörlés
  3. A pályázat valóban nem volt túl sikeres (és sajnos a házak ablakaiban megjelenő virágmennyiség sem mondható túl soknak). Én valamiféle köztes megoldást választanék: eredmnytelennek nyilvánítanám a pályázatot, ugyanakkor valamilyan formában megjutalmaznám a négy pályáót, hogy ne menjen el a kedvük a későbbi virágosítástól (és pályázástól). Jövőre korábban kellene meghirdetni a pályázatot és valamiféle virágvásárlási akcióval összekapcsolni. Üdv mindenkinek!

    VálaszTörlés
  4. Julinak, lehet, hogy igaza van és a tavaszi vásár lehetne virág vásár. Biztos sok embernek van felesleges virága (kinőtte a lakást) de hívhatnánk kertészeteket is..

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  6. Köszi az ötleteket, ez valóban jó!
    Elegáns és jelzésértékű megoldásnak tartom, ha az eredménytelennek nyilvánítás mellett azért a pályázókat mégis jutalmazzuk valahogy - jövőre pedig tényleg hamarabb lépünk.

    VálaszTörlés