2009. szeptember 30., szerda

Meghívó a természetvédőktől


Tavaly az egyesületünk belekezdett egy környezetvédelmi pályázatba, ahol elektronikusan regisztráltak minket, ezáltal felkerültünk az EU-elnökségre felkészítő, a Külügyminisztérium által koordinált munkacsoport levelezőlistájára. Ez a környezetügy területével foglalkozó, többek között civileket is bevonó munkacsoport, tehát csak félig-meddig vagyunk érintettek a dologban.
Most azonban meghívást kaptunk a Magyar Természetvédők Szövetségétől a soron következő munkacsoport-ülésre.
Ha akad lelkes érdeklődő a csapatban, aki október 15-én, csütörtökön délután rá tud szánni 2-3 órát az életéből a munkacsoport tevékenységének megismerésére, az kérem, jelezze, hogy továbbítani tudjam a meghívót! Jelentkezés feltétele: utólagos beszámoló az elhangzottakról :-)))

fotók innen

Hivatalos infók ízelítőül:

"2011 első felében Magyarország tölti be a soros elnöki tisztet az Európai Unióban. A hatékony felkészülés mind az állami szervek, mind a civil szervezetek számára kiemelkedően fontos feladat. A civil szervezetek egy csoportja ezért hozta létre az EU2011 Civil Munkacsoportot – az Európa Ház koordinálásával -, amely céljának tekinti Magyarország 2011-es EU-elnöksége civil programjainak előkészítését, közös hozzájárulás kialakítását. A munkacsoport programja minden olyan civil szervezet részvételére nyitott, mely fontosnak tartja a magyar EU-elnökség sikerét. A munka 4 tematikus csoportban kezdődött meg: (1) szociális ügyek, esélyegyenlőség, foglalkoztatáspolitika, (2) Európa-tudat, aktív európai állampolgárság, (3) az EU-bővítése, szomszédságpolitika, Nyugat-Balkán, (4) környezetvédelem, fenntartható fejlődés, klímaváltozás, energiapolitika.
A környezetvédelemmel foglalkozó 4. munkacsoport munkáját a Magyar Természetvédők Szövetsége koordinálja.A környezetvédelmi tárcánál a magyar EU-elnökségre, illetve a hármas – spanyol-belga-magyar – elnökségre való felkészülés a környezetügy területén felgyorsult az elmúlt hónapok során. A környezetvédelmi tárcánál egy szakállamtitkársághoz az EU-ügyek és a hazai átfogó környezetpolitika koordinációs feladatai, valamint a nemzetközi környezetvédelmi együttműködés koordinációs feladatai. Mindez azért lényeges az EU-val kapcsolatos feladatok vonatkozásában, mert azok magukban foglalják mind a „belső” közösségi együttműködés ügyeit, mind az EU „külső” részvételét a nemzetközi környezetvédelmi szervezetek, megállapodások munkaprogramjában, eseményein. Rendszeresebbé vált a spanyol-belga-magyar egyeztetés. Elkészült a hármas elnökség operatív programjának környezetvédelmi része is és folyamatban van a konkrétabb célokat, teendőket meghatározó részletesebb munkaanyagok előkészítése. A környezetvédelem, fenntartható fejlődés, klímaváltozás, energiapolitika kérdéseivel foglalkozó civil munkacsoport a KvVM-nek az EU-elnökségi felkészülés koordinációjában közvetlenül érintett képviselőivel együtt ülést tart, ahol megismerhetik és megvitathatják a felkészülés helyzetét és további teendőit, az együttműködés lehetőségeit. "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése