2010. április 2., péntek

Tavalyi képek a Múzeumban és egy régi fotográfia a Palotanegyedből

Száz és száz fotó, amit érdemes megnézni. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2010. március 19. és április 25. között, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezi meg a XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítást és A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma című kísérő kiállítást.
Az elmúlt év legjobb sajtófotóit felvonultató tárlaton megrázó és elgondolkoztató felvételek láthatók a romagyilkosságok helyszíneiről és a gyászoló családokról, a havadtői árvaház mindennapjairól, Felipe Massa autóversenyző súlyos balesetéről, a szélsőséges csoportok és a rendőrök közötti harcokról, az olaszliszkai lincselés ítélethirdetéséről, a kormányfőváltásról, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő és az afgán civilek életének egy-egy mozzanatáról. Rácsodálkozhatunk korunk magyar irodalmának kiemelkedő személyiségeire, a Balaton Sound jellegzetes pillanataira, a testépítők kulisszatitkaira, a Formula 1 belső világára, az 125 éves Operaházra, a 120 éves Fővárosi Nagycirkuszra, az urbanizálódott állatokra, és akár a színpompás jégmadarakra. A több mint egy hónapon át látható tárlat kaland és időutazás a mögöttünk hagyott, de az életünket még mindig befolyásoló 2009-es esztendő eseményei között.
A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma című tárlat azoknak a magyar fotográfusoknak a munkáiból mutat be válogatást, akik ennek a műfajnak a mestereivé váltak idehaza és külföldön a múlt századtól napjainkig. A magyar fotográfusokról eddig is tudtuk, hogy világhírű mesterei a szakmájuknak, de a divatfotósok is ott állnak az élvonalban. És nem csupán azok, akik már nincsenek közöttünk, de a mai harmincas korosztály tagjai is, akik közül többen - csakúgy, mint elődeik - a divatvilág meghatározó helyszínein, Milánóban, New Yorkban, Londonban, Párizsban értek el nagyobb elismertséget, mint idehaza. A kiállításon a nagy mesterek alkotásai közül többek között látható Munkácsi Márton Marlene Dietrichről 1940-ben készített fotója, Robert Capa 1948-as felvétele a Budapesti Ipari Vásár divatbemutatójáról, Friedmann Endre 1968-ban készített fotója Gábor Zsazsáról Budapesten a Rothschild Szalonban, Angelo Pál felvétele Márkus Emíliáról 1929-ben és Horthy Istvánné, Edelsheim-Gyulai Ilona grófnőről 1940-ben, az 1930-as évek női viseletéről, az 1940-es évek fürdőruhadivatjáról, az 1970-es, az 1980-as évek divatjáról és a fiatal fotográfusok kiváló munkái.

Zárásképpen pedig egy fotó-csemege még bőven a 19. századból (1885-ből), helyszíne a Nemzeti Lovarda udvara, valahol a Rádió mai Pollack Mihály téri új épületének helyén, az Esterházy- és a Károlyi-palota közötti területen. A kép gróf Esterházy Mihály "pillanatnyi fényképezése", címe: gróf Kinsky Nusi magasat ugrik. Valódi kuriózum, vélhetően az első sportfotó, amely Magyarországon készült - nem csoda, hogy újra és újra felfedezik, mint most mi is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése