2010. április 16., péntek

Méltóságteljes emlékezés

Az utóbbi néhány napban, mióta ismert a Kormány által elrendelt nemzeti gyásznap, sorra kerestek meg minket az ismerősök, arról érdeklődve: vajon megtartjuk-e a szombatra tervezett műemléki világnapi rendezvényeinket?

Mi is hiszünk a lengyel-magyar barátságban, ezért nem is lehetett más a válaszunk, csakis igenlő. Hiszen egy ilyen kulturális esemény alkalmával nemcsak saját közvetlen környezetünkben teljesítünk örökségvédelmi missziót, hanem a két nemzet közötti történelmi kapcsolatokra is felhívhatjuk a figyelmet.

A Múzeumkertben áll ugyanis egy szobor, amelyet Lengyelország, Varsó városa adományozott Magyarországnak. Régi történet ez: a szobor által ábrázolt Jozef Wysocki - Bem apóhoz hasonlóan - a magyar szabadságért küzdött, először Damjanich kezei alatt, majd Dembinszky utódaként ő lett a lengyel légió parancsnoka. A szabadságharc leverése után az ő csapata kísérte emigrációba a szabadságharc politikai és katonai vezetőit, köztük Kossuthot is. A határon meleg hangú kiáltványban búcsúzott a magyar nemzettől. Ma nemcsak a múzeumkerti szobor őrzi emlékét Magyarországon, hanem egy kulturális egyesület is. A szobrot Hanna Danilewicz készítette 1976-ban.

A múzeumkerti piknik délutánján, a nemzeti gyásznapon 16.00-kor koszorúzással és néma főhajtással emlékezünk a 19. század hőseire és a 21. század áldozataira:

dr. Kocsis Máté polgármester, Józsefvárosi Önkormányzat,
Dr. Csorba László főigazgató és Rezi Kató Gábor főigazgató-helyettes, Magyar Nemzeti Múzeum,
Hámorszky András elnök, Józsefvárosi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat,
Szűcs Péter elnök, Civilek a Palotanegyedért Egyesület.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése