2010. szeptember 24., péntek

Városi Szalon

Városi Szalonná változik a Pollack Mihály tér!

Fiatal művészek és civil szervezetek foglalják vissza a budapesti Pollack Mihály teret a közösségi élet számára a negyedik PLACCC Fesztiválon. A környék a boldog békeidőkre emlékeztető Városi Szalonná alakul át szeptember 28. és október 3. között. A kényelmes nyugágyakon napközben megpihenhet a sétáló, esténként pedig ingyenes kulturális programok, izgalmas beszélgetések várják a vendégeket.
A Városi Szalont az a tény hívta életre, hogy Budapesten kevés olyan belvárosi közterület van, ahol az emberek kényelmesen, kulturált körülmények között tölthetnék el a szabadidejüket anélkül, hogy kötelezően fogyasztaniuk kellene valamit. Az Újirány Csoport ezért létrehoz egy olyan közösségi teret, ahol úgy pezseg az élet, mint egy békebeli kávéházban, de nincs pincér, aki kitessékeli a vendéget, ha még egy szódát sem rendel.
A negyedik PLACCC Fesztiválon a VIII. kerületi Palotanegyed egyik méltatlanul kihasználatlan részét, a Pollack Mihály teret töltik meg élettel a művészek és a civilek. A téren most csak átmenő forgalom van, mert nincsenek olyan ülőfelületek, amelyek megállásra késztetnék az embereket. Ezen változtat a Városi Szalon, hiszen szeptember 28. és október 3. között naponta 10 és 17 óra között nyugágyak várják a vendégeket. Szép időben napfürdőzés közben lehet uzsonnázni, olvasgatni, a környékbeli iskolák pedig szabadtéri órákat is szervezhetnek a diákoknak. Bevállalós cégvezetők akár értekezletet is tarthatnak a nyugágyakon üldögélő beosztottaknak, sőt születésnapi bulikat is lehet tartani a Városi Szalonban. Ha biztosra akarsz menni, foglald le a helyeket előre: uila@ujirany.hu
A Városi Szalon esténként valódi kulturális és közösségi központtá válik. A szervezők megidézik az egykori szalonok intellektuális közegét, hiszen a Pollack Mihály téren naponta 17 és 20 óra között összegyűlnek Budapest különböző értelmiségi körei. Az akciósorozat keretében a helyi civilek, matematikusok, filozófusok, építészek vetnek fel a munkájukhoz kapcsolódó témákat, és a beszélgetésekbe bárki bekapcsolódhat.

Programok a Városi Szalonban (minden nap 17 órától):

szeptember 28.
Nyugágyak ünnepe: nyitóest a Szalonban

Az Újirány Csoport nyugágyfoglaló estje. Kötetlen beszélgetés a Szalon alapgondolatáról, céljáról, illetve a Palotanegyed arculatáról.

szeptember 29. szerda
Matematikusok teadélutánja
Szerda esténként évek óta nyitva az ajtónk barátainknak, ismerőseiknek. Teadélutánunkat ezúttal a PLACCC Fesztivál meghívására a Pollack Mihály téren tartjuk. Bohus Géza matematikus és Beleznay Éva építész/urbanista

szeptember 30. csütörtök
A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) „nosztalgia“ klub délutánja

Köztérhasználat másképp - kötetlen beszélgetés építészetről, múltról, jelenről, jövőről, irodalomról vagy akár filozófiáról. Újból megelevenedik a MÉSZ Klub délutánjainak hangulata, amely során szóban vagy rajzban ölthetnek testet a gondolatok, érzések.
Meghívott építész vendégek: Vadász György, Vadász Bence, Skardelli György, Balogh Balázs és Tima Zoltán (esőhelyszín: MÉSZ Székház Kós Károly terem)

október 1. péntek
Filozófusok estje a szabadban

„Szabadban“ Tillmann J. A. filozófussalA régi Café Eckermann az Andrássy úton a találkozások helye volt, a városi létmód egyik legjobb színhelye. A Városi Szalon temporálisan újrateremt egy ilyen lehetőséget.

október 2. szombat
Utcára tett design - a MOME Line „Egy sör nem sör“ című estje

Mit takar a köztéri design? Mit mond az építész a graffitiről? Hogyan lehet bemászni az Ernst Múzeum emeleti ablakán? A MOME Line design műhely kötetlen beszélgetésen a köztéri design minden oldala képviselteti magát az építészettől a grafikán, a street-arton és a reklámokon keresztül az utcára komponált, térspecifikus művészetig. Meghívott vendégek: Huszár András építész, Lakner Antal képzőművész, Orosz Ricsi grafikus, Pozsár Péter építész, Ráday Dávid media designer. Házigazda: Bakos Maxim

Október 3. vasárnap
Puncsparti: a PLACCC Fesztivál záróestje

A hely, ahol találkozhatsz, puncsolhatsz a PLACCC Fesztivál alkotásainak és akcióinak ötletgazdáival, a művészekkel. Megoszthatjátok egymással a fesztiválon szerzett élményeket, gondolataitokat, feltehetitek kérdéseiteket, vagy csak szimplán örülhettek velük együtt a hétvégének!

1 megjegyzés:

  1. aki teheti menjen el ma még tart napsütésben remek :)persze így sem árt felöltözni

    VálaszTörlés