2010. szeptember 20., hétfő

Örökségnapok a Palotanegyedben


A mögöttünk álló hétvégén rengeteg esemény közül válogathattunk: zajlottak itt a Szakrális Művészetek Hete rendezvényei, az I. Tudományfesztivál magasröptű előadásai, a Duna Televízió gálája - no és a hagyományos Kulturális Örökség Napjai is.
A Pesti Jézus Szíve Jezsuita Templom az örökségnapi zászlóval
A Civilek a Palotanegyedért Egyesület ez utóbbiba kapcsolódott be szervesen: tagjainknak köszönhetően három társasház (a Gutenberg Otthon, a Lőrinc pap téri Darányi-palota és a Szentkirályi utcai bérpalota), valamint számos közintézmény nyitotta meg kapuját. A számadatok alapján abszolút csúcstartó a kerületek között nemcsak a Józsefváros , hanem maga a Palotanegyed is! Amíg a két szomszéd kerület, Erzsébetváros (VII.) és Ferencváros (IX.) csupán 7-7 helyszínt, sétát kínált az érdeklődő látogatóknak, addig a Józsefváros 29-et, ebből maga a Palotanegyed 20-at! És akkor még nem számítottuk ide a hivatalos sajtótájékoztatót és az országos megnyitót, amelyre szintén itt, a Festetics Palotában került sor!

Koradélutáni beszélgetés a Darányi-palotában, vendégek: a ház történetének kutatója és a homlokzati freskók felújításának tervezője
Egyesületünk idén első alkalommal próbálkozott meg azzal, hogy összefogja a negyed szépszámú helyszínét. A városrészünkbe érkezőket pedig itt tartsa és ráébressze: csak egy fél utcácskányit kell sétálni az újabb nevezetességig - tehát egész napra, akár egész hétvégére van csodálnivaló a negyedben! Kis térképes tájékoztatót készítettünk a helyszínek nyitvatartásával, szerencsére partnereink visszajelzése alapján ez a kezdeményezés kimondottan sikeresnek minősíthető. Az emberek hamar elkapkodták a Palotanegyed Belépő névre keresztelt tájékoztató ívet, sok helyen újabb adagokat kellett fénymásolni. Ezzel célunk meg is valósult: a látogatók java része nyilatkozott úgy, hogy bár eredetileg csupán egy helyszínt akartak nálunk felkeresni, végül itt ragadtak és eddig ismeretlen helyekre is eljutottak az ajánlás nyomán.

Szentkirályi utca 10.: kiállítás és legendák a valaha volt Stühmer Csokoládégyárról
A CaPE által kínált másik attrakció a többféle palotanegyedi kérdőív volt. Nos, ezzel kapcsolatban finoman annyit jegyezhetünk meg tanulságul: a látogatók egyelőre kimondottan befogadóak voltak, intenzív élményekre vágytak, látni-hallani akartak és csak töredékük vette a fáradtságot a kérdőívek helyes kitöltésére. Sajnos, kevesen figyeltek eléggé a helyszíneken vagy épp szó szerint értették a "totózást": mindenesetre a zsűrinek nem volt nehéz dolga a győztesek kiválasztásakor. Ahogyan ígértük, itt megjelentetjük az ajándékban részesülők nevét: Krajcsovitz Mária és Vámos Jánosné, a gyerek-kategóriában pedig Bukovinszky Gabriella és barátnője. Közülük azokkal, akik nem vehettek részt az esti díjátadón, felvettük a kapcsolatot és postán juttattuk el a nyereményeket!


A CaPE részéről Bulkainé Ádámosi Margit és Szűcs Péter elnök adták át a díjakat
Hálásan köszönjük együttműködő palotanegyedi partnereinknek a segítő hozzáállást, szervezést és a felajánlott díjakat. Következzenek hát - stílusosan a Palotanegyed Belépő térképe szerinti sorrendben - akikkel együtt sikerre lehetett vinni az örökségnapokat:
- az Uránia Nemzeti Filmszínház vezetője, Bakos Edit és munkatársa, Zsarnai Gábor;
- az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem oktatási igazgatója, Sommer László és munkatársa, Kálmán Tímea;
- a Gutenberg Otthon közös képviselője, Bulkainé Ádámosi Margit;
- a Boldog Teréz Anya Kápolna munkatársa, Jankovich Maximilian;
- a Pesti Jézus Szíve Templomból Bikfalvi Géza jezsuita atya;
- a Darányi-palota lelkes lakói, Perényi László és családja;
- a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara Könyvtára igazgatója, Kalocsai Ilona;
- a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára munkatársa, Batiz Judit;
- a Károlyi-Csekonics Rezidencia munkatársa, Agárdi Gyöngyi;
- a Szentkirályi utca 10. számú bérpalota lelkes lakói: Vitárius Piroska, Sipos Ágota, Klein Anna és Dezső Róbert;
- a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársai, Csopaki Orsolya és Dienes Éva;
- a TIT-Kossuth Klub Egyesület titkárságvezetője, Petneházi Margit;
- a Festetics Palota rendezvényszervezője, Bellovits Rita;
- a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai, Unger Erika és Veidinger Éva.
Izgalmas pillanatok: díjkiosztó a Festetics Palota udvarán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése