2009. december 15., kedd

A Trefort-fórum

Az elmúlt hét gazdag volt történésekben: az előző poszt a csütörtöki, turisztikai lakossági fórum pillanatait elevenítette fel, én most a pénteki, Trefort Gimiben szervezett fórumról szólok és reményeink szerint a szombati, Studio Metropolitana által megrendezett gondolkodós-játékos napról is olvasható lesz hamarosan egy rövidke beszámoló.
Trefort Gimi tehát a helyszín, a rendezők a gimnázium nagyon lelkes, kedves és igencsak talpraesett 12.-es diákjai (név szerint: Kéri Zsófia, Kiss Marina, Péczely Petra és Tóth Eszter), Poros András igazgató úr és Fernengel András szervező tanár úr segítségével. A téma a Trefort utca sétálóutcává alakítása - kiindulópontként, mint tárgyalási maximum -, illetve a Palotanegyed ezen kis csendes utcájának zöldítése, csökkentett forgalmúvá alakítása (ami viszont már tárgyalási optimumnak tűnt az este végére!).

Fórum a gimiben

A szervezés profikra vallott: a negyed érintett területén minden kapualjban lehetett találkozni a fórumra szóló meghívóval, e-mailben kapott meghívást egyesületünk (mi ott voltunk jónéhányan!), a Palotanegyed Részönkormányzat tagjai (közülük ketten is eljöttek), a kerület ifjúsági, sport és turizmusfejlesztésért felelős tanácsnoka (aki viszont sajnos nem élt a lehetőséggel). Személyesen keresték meg a szervezők és kérték dr. Kocsis Máté polgármester úr, valamint Szűcs Péter elnök úr (CaPE) támogatását, ők mindketten jelenlétükkel is erősítették a zöldítésre, rehabilitációra vonatkozó akaratot. A "szakma" is képviseltette magát: a kerület városfejlesztési ügyeit bonyolító Rév8 Zrt. részéről a kimondottan palotanegyedi ügyeket koordináló és kézben tartó Tibor Tamás projektmenedzser úr érkezett, viccesen tolmácsolva főnöke, Alföldi György vezérigazgató úr üdvözletét, akinek emlékeiben még nem halványultak el a régi trefortos évek :-)


A Rév8 Zrt. projektmenedzsere tisztázza a lehetőségeket

A CaPE elnöke és a gimnázium igazgatója

És ha már közeli érintettségről van szó: bár kevesen, de a közeli utcák mindegyikét (Szentkirályi, Puskin, Bródy, Rákóczi) képviselve voltak aktív, hozzászóló lakosok. Az utca nagyberuházója is jelen volt: a még napjainkban is szakorvosi rendelő, Trefort utca 3-5. számú, volt Hunyady-palota tulajdonjogának "várományosaként" a Georosco Kft-től Dulin Tamás ügyvezető úr, aki számomra roppant szimpatikusan nyilatkozott a közterület és a környező ingatlanok felértékelődéséról a zöld környezet kialakítását követően.

Trefort utca 3-5., Hunyady-palota

Visszatérve a fórum menetrendjéhez: az igazgatói köszöntő mondatok után a négy végzős diák prezentációja következett, a szépen felépített bemutatóhoz fűzött magyarázatokból megtudhattuk, hogy a zöldítés nem egyfajta új hóbort a Trefortban, hanem komoly hagyományra tekint vissza a környezettudatos viselkedés: az iskola 2005 óta viseli a minisztériumok által megítélt Ökoiskola címet. A lányok beszámoltak arról, hogy a régóta dédelgetett ötletet több oldalról körüljárták már: még a tavasz folyamán felvették a kapcsolatot - az akkor még - alpolgármester úrral, aki egyszemélyben a negyed egyéni képviselője a józsefvárosi képviselőtestületben és maga is csupán néhány utcányira lakik. Végeztek számításokat a forgalomra és a parkolásra, valamint az utca méretére, felújításának várható költségére vonatkozóan is, amiből azt szűrték le, hogy a környező utcák különösebb gond nélkül átvehetik a Treforton ma átfolyó forgalmat, a parkolási deficit elhanyagolható mértékű a többi palotanegyedi utcarehabilitációhoz képest (éjszakánként az utca egyharmadában parkolnak csupán), ráadásul a Trefort utcához még épp elérhető közelségű a Pollack Mihály téri mélygarázs.

A polgármester úr gondolkodóban

Elhangzott a konkrét összeg is a teljes utcarehabilitációra: ez bizony 60-80 millió forint körül mozog. Az ötlet prezentálásakor azonban a diákok nem álltak meg ott, ahol ma Magyarországon általában szokás (azaz nemcsak pénzt kértek valamire), hanem felvezették vállalásaikat is a zöld növényzet telepítése és folyamatos gondozása tárgyában! A jó példát a Palotanegyed egyik látványosan sikeres utcafelújításából hozták (Reviczky utca), nem sejtelmes távolból importálták! Azt hiszem, ez a fajta lelkes és felelősségteljes hozzáállás volt az, ami a résztvevőket is meghatotta, így aztán nem az ellenkezés szavaival kezdődtek a lakossági hozzászólások.

Persze előjöttek mindazok a problémák és vitapontok (kevés a szemetes, rosszul állnak vagy feleslegesek a forgalmi táblák, sok az út- és járdahiba, etc.), amelyeket már oly sokszor hallhatott a rutinos palotanegyedi lakossági fórum-látogató, sőt! A polgármester úrnak címezve még az a kérdés is elhangzott: tervezik-e a júniusi forgalomváltozás visszafordítását? :-)

A hozzászólásokból és a döntéshozói reakciókból az a kép rajzolódott ki, hogy mindenképpen érdemes továbbgondolni a jelenlegi ötletet. Az önkormányzat az elkövetkező, 2010-es költségvetési évben semmiképpen nem tud támogatást nyújtani a mindenki számára ismert okokból kifolyólag, de a későbbiekre nem zárta ki ezt a lehetőséget a polgármester úr. Az utca nagyberuházója is kimondta a bűvös szavakat: kompromisszumos megoldást javasolnak, azaz ne induljon meg a rehabilitáció a komolyabb felfordulást előrevetítő épület-felújítás (és nyilván: bontás és építkezés) előtt, viszont ezt követően akár ők is beszállnak anyagi forrásokkal! A CaPE egyik tagja pedig a pályázatok lehetőségét vetette fel: először kis lépésekben, talán dézsás fákat érdemes kihelyezni, amelyeket 1-2 év múlva a földlabdával akár ki is lehet ültetni!

A vélemények tehát egyirányba mutatnak és úgy tűnik, a jelenlévők mindegyike elhivatott annak érdekében, hogy a Trefort Gimnázium fennállásának és az utca megnyitásának 125. évfordulójára, azaz a 2012/2013-as tanévre már zöldesített, csökkentett forgalmú csendes utcácska lehessen a Trefort! Nem tudom elhagyni a nagyon is ide kívánkozó idézetet 1892-ből, a gimnázium épülettervének bírálatából, ami Kolbenheyer Gyula építésztanár tollából jelent meg az Építészeti Szemlében, s amely szerint az épület kiállja a versenyt a korszerűbb iskolaépületekkel, s már elhelyezése is szerencsés "a csekély forgalmú Szentkirályi utca és a csöndes Trefort utca sarkán".

Végezetül a résztvevők elfogadták azt a nyilatkozatot, amelyben kérik a képviselőtestületet a kérdés napirendre tűzésére és megtárgyalására. A nyilatkozat pontos szövegét hamarosan elhelyezzük itt, a blogon, aláírására pedig két helyen: a Trefort Gimnáziumban és a Lumen Galériában (Mikszáth tér 2.) van mód, egészen év végéig. Az egyesületünknek lassan gyakorlata lesz az aláíróívezésben, ezért biztatok minden poszt-olvasót: járjanak arra és ha egyetértenek a kezdeményezéssel, írják alá a nyilatkozatot!

A fotókért köszönet Csaba Orsolyának!

3 megjegyzés:

  1. Itt az origo cikke:
    http://www.origo.hu/itthon/20091214-zoldebb-trefort-utcaert-lobbiznak-a-gimnazistak.html

    VálaszTörlés
  2. Nekem az nagyon tetszik, hogy ilyen alapos munkát végeztek a fiatalok.
    Nem tetszik, hogy mások kárára akarnak előnyhöz jutni. A Trefort utcán jelenleg azok mennek keresztül akik a Rákoczi út másik oldalára szeretne kihajtani, nos ezt a nem jelentős forgalmat az amúgy forgalmas Szentkirályira és Múzeum utcára terelni, az ott élők körülményeit tovább rontani....

    VálaszTörlés
  3. Ez pedig a Helyi Téma netes cikke:
    http://www.helyitema.hu/2009121126454/VIII._Kerulet/A_diakok_onalloan_szervezik_a_lakossagi_forumot.html

    VálaszTörlés