2009. december 22., kedd

Jövőkép a Rákóczi Sugárúton

Kedves barátok, kollégák, szomszédok!

A Studio Metropolitana szervezésében megvalósított egynapos csapat-művelet eredménye elolvasható a

http://www.studmet.hu/public/files/fcg_rakoczi.pdf

weboldalon.

Igen hasznosnak bizonyult, hiszen a teljes szellemi vértezetben jelenlévő városvédők és szakértők részvételével lezajlott félnapos agytorna úgy tűnik, valóban tenni készül Budapest elhanyagolt sugárútjaiért - ez esetben a Rákóczi útért.

Sajnos, csak rövid ideig lehettem jelen a Rókus Park és a CaPE képviseletében. Éppen az alkotómunka hevében csatlakoztam a Zöld csapathoz , és megnyugtatott az a felkészültség és jövőbe vetett hit, ahogyan az egyes - ma még igencsak délibábos - stratégiák (mint például a forgalomcsökkentés, a közlekedési szokások megváltoztatása stb.) mellett érveltek.

De mindenképpen fontos húzóerőt - vagy ballasztot - képviselnek egy olyan dinamikus városszerkezetben, ahol egyelőre bármi megtörténhet, ahol a növekedés nem mindig az ésszerűséggel társul. De bizonyára mindannyiunk számára a jövő ott kezdődik el, ahol már sikerült kijelölni egy origót a magunk - vagy közösen a közösségünk - számára.

Sok sikert kívánok mindannyiunknak a tervek valóra váltásához!

És köszönjük Demeter Annának (studmet) a meghívást!

Rókus Tünde

6 megjegyzés:

  1. MOST OLVASTAM A JÖVŐRE VONATKOZÓ BEJEGYZÉST. ENNEK KAPCSÁN JUTOTT ESZEMBE KÉT, SAJNOS MÁR MEGVALÓSULT, ILLETVE MEGVALÓSULÁSHOZ KÖZELI FEJLEMÉNY. AZ ELSŐ - TALÁN EZ A NAGYOBB HORDEREJŰ, ÉS BÁR ÉPP A PALOTANEGYED HATÁRÁN VAN, DE AZT GONDOLOM JELENTŐSÉGE MIATT MÉGIS SZÓT KELL EMELNI ELLENE - A RÁKÓCZI TÉREN A FÖLDBŐL MÁR KIBÚJT SZÖRNYŰSÉGES BETON MONSTRUM. METRO BEJÁRAT? VALÓSZÍNŰLEG. RETTENETES.
    A MÁSIK A HORÁNSZKY U. 10. SZ. - MÁRIA U. FELÖL IS - HÁZAT ELBARIKÁDOZÓ SZÜRKE RÁCSKERÍTÉS. A MAJDANI CSÖKKENTETT FORGALMÚ, LÁTOGATÓKAT IDECSÁBÍTÓ, SZÉPEN RENDBEHOZOTT, ÁTALAKÍTOTT HORÁNSZKY/MÁRIA UTCA LÁTOGATÓINAK, MINT A PALOTANEGYED KIEMELKEDŐ SZÉPSÉGÉT MUTOGATHATJUK MAJD.
    SZOMORÚ VAGYOK MINDKÉT ÚJ ÉPÍTMÉNY MIATT.
    JULI

    VálaszTörlés
  2. Én kiváncsi lennék ki adott engedélyt a passzás lezárására? a rém csúnya kerítésre?

    VálaszTörlés
  3. Hogy kiadott engedélyt (mind a passzázsház lezárására, mind pedig a Rákczi téri betonförmedvényre) engem is foglalkoztat. Az egyesületünk nem kérdezheté meg?

    VálaszTörlés
  4. A passzázs magánterület, a Rákóczi tér meg a fővárosé. A hőbörgés előtt szét kellene nézni, aztán mehet! ;)
    A térre rakott betonkockák ellen max aláírásgyűjtéssel lehet tiltakozni, de érdemben nem hiszem, hogy bármit változtatnának. Demszkygrádot nem érdekli...

    VálaszTörlés
  5. Lesley, biztos vagy benne? a rendezési tervben még passzás volt...közterület...

    VálaszTörlés
  6. Igen a Passzázsház tényleg magánterület. A lakók, az irodák és a garázsok tulajdonosai nem kevés pénzért a vételárban megvették a közös területeket és az udvar is ide tartozik. Ez benne van a Földhivatali tulajdonlapokon és a Társasház alapító okiratában is. A behajtást gátló sorompó szerintem csak félmegoldás volt. Addig a szép udvarra bárki behajtott bármiféle engedély nélkül és még éjszaka is autózúgás volt. Az esőcsatorna rácsos fedeleinek egy része meghajolt, vagy megrepedt. Egy környéken lakó beállt minden nap, majd mikor szóltak neki, hogy nem kellene, akkor jól meghúzta az egyik oszlopot... Még a sorompó felhelyezése után is naponta többször csattant a rács a kismotorok, pizzafutárok kereke alatt, akár este fél tizenegykor is. Az igazi baj, hogy a számos figyelmezteő, tiltó tábla ellenére is megy a hangoskodás, dohányzás, kutyasétáltatás és szemetelés. A növények, bokrok között kutyaürüléktől, a narkósfecskendőn át a pálinkásüvegig minden megtalálható. Az udvar világítását és a takarítást a lakók fizetik. A növények gazolását és locsolását a lakók végzik. Nyitott ablaknál napközben sokszor csak zaj, kiabálás jön be. A szomszéd iskolák kedvelt búvó és dohányzó meg bandázóhelye lett. Nyaranta este kilenc-tízórakor nem lehet altatni a gyerekeket mert máshonnan ide beülők sörözgetnek, hangosan sztorizgatnak. Reggel meg szétszórt sörösdobozok mindenfelé. Ki szeretné, hogy a saját házának udvarán ilyesmi történjen éveken át? Végül a legszomorúbb. Az átjáróház, a számos menekülőútvonal vonzó a tolvajoknak, rablóknak. Feltört iroda, megkéselt bolti eladó, a belső folyosóról eltolt babakocsi, felfeszített tárolók és garázsból elkötött autók, biciklik a következmények. Kamera, őr ellenére. Igen szükség van a kapura és a zárásra. Természetesen építési engedéllyel készült. Egyébként ehhez a szögletes, oszlopos modern házhoz szerintem igenis illik egy fémes-rácsos kapuzat. Persze ez a magánvéleményem.

    VálaszTörlés