2009. december 15., kedd

Lakossági fórum Józsefváros turizmusáról - 2009. december 10.

Összefoglalom mi volt, annak kedvéért, aki nem jutott el a fórumra:

1. A fórum helyszíne számomra igencsak meglepő volt, mintha ab ovo nem számítottak volna a szervezők sok emberre. Egy apró (nekem lakás nappalijára emlékeztető szobában) teremben ültünk. A megvilágítás nem volt egységes, és bizony, nem volt teljesen előkészítve a berendezés: tehát voltak olyanok, akik háttal ültek az előadóknak.
2. A technika számomra szintén meglepő volt: kazettás diktafonra történt a rögzítés (és hát ugye ilyenkor a felszólalónak jelezni kell, hogy várjon már egy picit, mert lejárt a szalag).
Elvártam volna továbbá, hogy nem csak Képviselő Úr, hanem a projekt ötleteinek kidolgozói is használjanak ppt-t (2010 lassan itt van, de ez már régesrég ciki). Ugyan előkerült egy Excel tábla, amin voltak szavak, színek és még nagy vonalakban követhető is volt, de azért mégis...

3. És végre a lényeg: célok és koncepció.

- Egy csomó levegőben lógó jó ötlet: helyi elemeket használ/emel ki a koncepció (ahogy észrevettem a kulcsszó a Corvin-tető, ez rendszeresen elhangzott), azonban nem a helyi lakosságban gondolkodik. Mégis, milyen szerepe lehet a kerületben lakó lakosoknak a fejlesztésben (hogyan veszik ezt majd igénybe, de tényleg: mi a szerepük?)?
- Nem került ismertetésre a kapcsolódás se budapesti, se nemzeti, se egyéb fejlesztésekhez.
- Mintha csak ötletek szintjén gondolkodnának a projekt kidolgozói, de ez nem elég.
Mik a megvalósítás elemei, hogyan, milyen lépésekben, merre, mikortól, ki finanszírozza, ki ellenőrzi stb.? Egészen máshogy gondolkozik a tisztelt lakos is, ha vannak igazi konkrétumok.
- Hiányoltam egy pontos kommunikációs stratégiát (ki a felelős, milyen fórumokon, milyen rendszerességgel, milyen utakon stb.).

Röviden ennyi.
Hosszabban meg vagy részleteiben taglaljuk az anyagot az önkormányzattal és projektfejlesztőkkel, vagy nagyon nehéz így bármit hozzászólni.

5 megjegyzés:

  1. Talán mert ez egy munkaterv volt. A többieben egyezik a véleményünk.

    VálaszTörlés
  2. Persze, munkaterv, amire az egyesületünk október közepén már adott egy 15 oldalas, részletes véleményt (valójában kritikát). Az elhangzottakból nem tűnik úgy, mintha bármit is kezdtek volna vele. Ennyit a széles társadalmi egyeztetésről és az itt élők véleményének kikéréséről. :-(((

    VálaszTörlés
  3. Még nem kell kongatni a vészharangot, majd ha a Tanács elé kerül, akkor kell megnézni, mit nyújtanak be.
    A pohár félig TELE van!
    ;)

    VálaszTörlés
  4. Drága Lesley, melyik Tanácsra gondolsz?! :-)

    VálaszTörlés
  5. A Lakossági Fórum résztvevőjeként döbbenten hallgattam végig a Fórum előadóit. Ez természetes is, ha az egyik előadó (Z.O.) „nyócker”-t emlegetve kezdi a mondandóját, a másik (B.K.) az általa egzotikusnak érzett/tartott Palotanegyed felrázására, a turisták által kívánatossá tételére vázolta fel futurisztikus álmait. Személyes érintettség, felelősség, gyökerek, tapasztalat - tisztelet híján több nem is igen várható. Kézenfekvő a kérdés: hogy mer(nek) valaki(k) olyan értékekhez avatatlan kezekkel nyúlni, melyekhez semmilyen értelemben nincs sem közük, sem joguk?! A legcsekélyebb fogalma sem lehet a Palotanegyed évszázadokban mérhető patinás történelméről annak, aki éjszakai mulatók sorával és azok attrakcióival reméli idecsalogatni az olyannyira epedve várt turistákat. Az épített környezet értékeire fogékony (hazai és külföldi) érdeklődők eddig is elismerő pillantásokkal kattogtatták fényképezőgépeiket a Palotanegyed utcáit járva, bárki találkozhat velük. Próbálják meg ezt a jelenetet elképzelni a sokat dícsért Corvin-projekt eredményeként létrejött városnegyed esetében: ugyanolyan betonsilók a világ bármely pontján találhatók – tehát általuk biztosan nem fog megnőni Józsefváros idegenforgalma! Az lenne tehát az igazi szakmai kihívás számukra, ott megteremteni a 21. sz.-i turistacsalogatás alapjait. Próbáljanak előbb alkotni valamit, mielőtt rombolni kezdenék mások, az elődök, az itt élők, a lokálpatrióták, a lakókörnyezetükhöz ragaszkodók és valamennyiünk közös értékeit.

    Próbáljanak könyvtárakban kutatni (legalább egy keveset) a Palotanegyed múltja iránt: meg fognak lepődni annak hihetetlen gazdagságán és sokoldalúságán, például azon, milyen ámulatba ejtően sok kávéháza volt a kerületnek. Azok közül legalább egyet helyreállítani – na az igazán szép és tiszteletre méltó feladat volna…

    VálaszTörlés