2010. május 26., szerda

Ez történt a Trefortban...

Lassan három hete, hogy lezajlott a tervezői játék a Trefort Gimi szervezésében, adósok vagyunk még egy beszámolóval. Következzék hát a hangulatjelentés Fernengel András tanár úr tollából!

MEGÚJUL, KIZÖLDÜL A TREFORT UTCA

Az őszi lakossági fórum után újabb fordulatot vett a Trefort utca felújításának előkészítése: pénteken TUTTI program volt az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában! A Trefort Utcát Terveztünk a Trefort Iskolában.

A British Council által kifejlesztett Future City Game játék jól megtervezett lépésein keresztül, 9 órától 5 csapat kezdte el a közös munkát. A csapatokban építészhallgatók, a Rév8 Zrt munkatársai, tanárok, diákok, szülők és a Civilek a Palotanegyedért Egyesület tagjai dolgoztak. Kolozsvári Csenge, a Szövetség39 szervezet játékmestere irányításával a globális és helyi gondokat, a helyi értékeket, az utcát használók elvárásait vették számba a résztvevők. Ezek ismeretében ötleteket fogalmaztak meg a játékosok, amelyeket bemutatható formába hoztak délutánra.

A hosszú tervezést enegriával is bírni kell! A három írásbeli érettségi kereszttüzén túljutott 12-es diákok és 8. évfolyamos segítőik a régi időket idéző lila hagymás zsíroskenyér és tea, valamint az udvaron, kondérban főtt frankfurti leves és mákos guba menüvel csillapították a résztvevők éhségét.

Délután 4 órakor az érdeklődő közönség jelenlétében adták elő a játékosok kidolgozott ötleteiket. Volt, aki stílszerűen az utca aszfaltjára rajzolta színes krétával elképzeléseit. Volt, aki modellt épített. Volt, akinek az ötleteit a társai az előadás részeként varázsolták színes filcekkel a fehér papírra.Közös elemek voltak az elkészült tervekben a fák, cserjék, füves területek. Minden munkában megjelentek a szinteltolások, az úttest egyenes vonalának módosítása, kerékpártárolók, padok, kandeláberek. Minden tervben a környéken járók élettereként jelent meg az utca. Olyan helyként, ahol jó lenni, beszélgetni, olvasni, napozni, enni vagy csupán ücsörögni.

A Trefort utca megújítását minden érintett támogatja. Erről konzorciumi megállapodást ír alá a napokban Józsefváros Önkormányzata, Palotanegyed Részönkormányzata, a Civilek a Palotanegyedért egyesület, az ELTE Bölcsész Kara, A Trefort Gimnázium, a Mercure Hotel, a Georosco Kft és a Szentkirályi utca 10. számú lakóház.

A következő lépések lesznek: a tervek elkészítése, azok bírálata, majd a tervek engedélyeztetése és a kivitelezés.

Reméljük, hogy mindezek után 2012-ben megújulva, kizöldülve fogadja az utca a 125. születésnapi jókívánságokat.

Üdvözlettel: Fernengel András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése