2010. március 8., hétfő

S.Z.I.M.N.I.A. - avagy újabb koncertajánló

Újabb kulturális meghívó érkezett elektronikus postafiókunkba, ezúttal az érdekes elnevezésű S.Z.I.M.N.I.A.-tól. Hogy mit takar ez a név? Lefordítom:

Szimmetrikus Zenei és Írásos Műveket Népszerűsítő és Ismertető Alkotóműhely

Koncertjük március 19-én, este 6-tól a Kossuth Klubban!


A zenekarról pedig a következőket lehet tudni: a S.Z.I.M.N.I.A. a kortárs zene és a kortársi gondolatok közvetítésére jött létre, tagjai mindannyian zenészek és zeneszerzők. Mint alapító levelükben írják: „A hazai kortárs (főleg a fiatal) zeneszerzők tábora napjainkban fellendülőben van – egyre több színes, izgalmas egyéniség és mű szólal meg. A modern (leginkább a II. világháború utáni) zene ismertsége ezzel együtt még mindig jóval kisebb annál, mint amit megérdemelne.”
A alapítvány szervezésében már több rendezvény született, és izgalmas terveik vannak a közeli és távoli jövőre egyaránt. A Kossuth Klub-beli koncert fontos állomása ennek a sorozatnak, amely április 17. Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában, az Európai Kulturális Főváros keretén belül folytatódik, és további bemutatók gazdagítják: többek között a Fészek Művészklubban premier hangversenyt rendeznek saját és a magyar zenei élet kiválóságainak műveiből. Idén elindul országjáró workshopjuk, amelyben a kortárs zenei technikákról, illetve egy új zenei praxisról tartanak majd előadás sorozatokat neves alkotó és előadóművészek közreműködésével, amely végül Nyugat-Európa nagyvárosaiban kulminálódik egy-egy nagyszabású koncerttel.
A S.Z.I.M.N.I.A. tagjai: Baráth Bálint zongoraművész/ zeneszerző, Détári Anna fuvolaművész, Jenei Zsigmond ütőhangszeres művész, Magala Ronnie zeneszerző, Nagy Ákos zeneszerző, Preiszner Miklós zenetanár, zeneszerző, dr. Seprődi János és Solti Árpád zeneszerző. Karnevál címmel zenei műsort készítenek a Civil Rádión, melyet a szegedi Rádió Mi és a Pécsi Periszkóp rádió is sugároz. Az adásokban főleg kortárs szerzők még nem játszott művei hallhatóak, de ritkán játszott régi zenei darabok mellett a klasszikus repertoár is megtalálja a helyét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése