2009. október 28., szerda

Animáció Világnapja vetítésekkel, könyvbemutatóval és szoboravatóval

Vetítésekkel, könyvbemutatókkal, szoboravatással és beszélgetésekkel várják az érdeklődőket az Uránia Nemzeti Filmszínházban az Animáció Világnapja alkalmából; a szerdai és szombati vetítéseken fesztiváldíjas alkotások, a harmincas és a hatvanas évek között készült hazai reklámfilmek és népszerű magyar mesefilmek lesznek láthatóak.


A múlt héten 83 éves korában elhunyt Dargay Attila emlékére szombat délután levetítik a Lúdas Matyi című rajzfilmet. Október 28-a 2002 óta az Animáció Világnapja. Ez alkalomból mutatják be szerdán Dizseri Eszter A Kecskeméti Rajzfilmstúdió - Az animáció magyar műhelyei című kötetét Budapesten.

Mennyiségileg jelentősen visszaesett a csúcsidőhöz, tehát a hetvenes évek végéhez képest a magyar animációsfilm-gyártás, a minőség tekintetében viszont nincs ok az aggodalomra, van megfelelően képzett és tehetséges utánpótlás - mondta Jankovics Marcell rajzfilmrendező hétfőn az MTI-nek az Animáció Világnapja kapcsán.

Hozzátette: az utóbbi években Nyugat-Európában is visszaesett a gyártás, de attól, hogy visszaszorul, még nem szűnik meg egy művészeti ág. A Magyar népmesék és a Gusztáv-sorozat rendezője elárulta, hogy elkészült Az ember tragédiája című, egész estés animációs filmje, és bár a végeleges változaton még dolgozik, előbb-utóbb a nagyközönség is láthatja Madách Imre művének rajzfilm változatát.




Szerdán és szombaton este a 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjeit láthatják az érdeklődők az Urániában, míg a szombat délelőtti matinévetítésen olyan régi nagy kedvencekkel találkozhat a közönség, mint a Kukori és Kotkoda, és a Frakk, a macskák réme. Szombaton avatják fel Macskássy Gyula rajzfilmrendező, a Gusztáv-sorozat megalkotójának szobrát a mozi előterében, ahol Jankovics Marcell tart köszöntőt. A Macskássy Gyula retrospektív vetítésen régi magyar reklámfilmeket láthat a közönség.

Program és további információk itt: http://www.urania-nf.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése