2015. július 25., szombat

Pestanum Calamitosorum Domicilium

(A gyámoltalan szerencsétlenek pesti menháza)
A Civilek a Palotanegyedért Egyesület kultúrtörténeti barangolása a Kulturális Örökségnapok alkalmából.
2015. szeptember 20. (vasárnap) 11 óra

1798. május 24-én, Pünkösd hétfőjén nyitották meg 40 beteg felvételével a mai Rókus Kórház elődjét, akkori nevén a Pesti Polgári Köz-Ispotályt. A kórház eredete az 1711. évi pestisjárványig nyúlik vissza, amikor a járvány elmúltával a város túlélő polgárai megmenekülésük emlékére Szent Rókus és Szent Rozália tiszteletére egy kápolna építését határozták el. 1711 júliusában tették le az alapkövet és rövid idő alatt el is készült a szentélyrész, majd 1739-ben kibővítették, ekkor nyerte el a templom végleges alakját. A Szent Rókus Kórház elnevezést az intézmény csak később kapta, amikor a kórház összeépült a kápolnával.
1832-ben történt jelentős bővítés Pollack Mihály tervei szerint; a kivitelező az építész fia, Pollack Ágoston volt. Nevezetes eseménynek számít a kórház történetében, hogy 1851-ben a Bécsből áttelepült Semmelweis Ignác vette át a szülészeti osztály vezetését. 1906-ban Stróbl Alajos Semmelweis-szobrát előbb az Erzsébet téren, majd 1948-ban a Rókus Kórház előtt állították fel.

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében a templomot Tóth Csaba, a kórházat Dr. Göböl Zsolt főigazgató mutatja be. A látogatás regisztrációhoz kötött az info@cape.hu címen. A tárgy mezőbe írja be: "Rókus"
Találkozó helye: VIII. ker., Gyulai Pál u. 2.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése