2014. július 6., vasárnap

Ludovika látogatás

Kedves Tagunk, Partnerünk!

Meghívjuk Önt a megújult - Józsefváros szívében található - egykori magyar királyi honvéd Ludovika Akadémia főépületének, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új központjának látogatására.

Időpont: 2014. július 12. (szombat) 10 óra
Cím: Budapest, Ludovika tér 2.

Az ingyenes épületvezetésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a palotanegyedert@gmail.com címen. 
A program hossza 45 perc.


fotók: epiteszforum.hu

A Ludovika Akadémia felállítását az 1808. évi országgyűlés mondta ki. A magyar nyelvű, önálló magyar tisztképzés a reformkor programja volt, a nemzeti szabadságért és függetlenségért folytatott küzdelem jegyében. A bécsi adminisztráció ahol csak tudta, akadályozta a Ludovika felépítését, a magyar tisztképzés megvalósítását. Az építkezést pártoló József Nádor 1831-ben tette le az épület alapkövét, az épület 1836-ra épült meg. Azért ennyi idő alatt, mert a környékbeli téglagyárak nem bírták ellátni téglával az építkezést. Pollack az építkezést is maga irányította. A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia 1872-ben nyílt meg és szolgálta a magyar honvédtiszt képzést 1944-ig. 1945 után az épület a politikai változások következtében fölöslegessé vált, sorsa pedig bizonytalan lett. A következő évtizedekben az épület hányódott, hol egyetemi, hol múzeumi funkciót látott el az épületcsoport egy szárnya. 
Az Országgyűlés 2012-ben létrehozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, amelynek központjául a Ludovika Akadémia épületét jelölte ki, egyben döntött az épület felújításáról.
 forrás: uni-nke.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése