2013. augusztus 2., péntek

Forgalmi rend változás


1 megjegyzés:

  1. Kedves palotanegyedi lakótársak!
    Tisztelt Polgármester úr!
    Augusztus 3-án, szombaton reggel 4 napos nyaralásunkból hazaérve tapasztaltuk, hogy 2 év után ismét megváltoztatták a forgalmi rendet a Palota-negyed belsejében, így már hazajönni sem tudunk.
    A helyzettel szembesülve, és az utcán parkoló valamely autó szélvédőjéről elvett „kis színes” értesítőről tudtam meg, hogy a Szentkirályi utca középső szakasza a Múzeum, Ötpacsirta és Reviczky utcákkal együtt csak a Kálvin térről a Múzeum utcán át közelíthető meg!!!
    A kialakult helyzetben a következő kérdések merültek fel bennem:
    1. Mikor értesítették erről az érintetteket – mit ír elő az értesítés határidejéről a vonatkozó jogszabály, kerületi rendelet?
    2. Kivel történt előzetes egyeztetés az új forgalmi rendről? A CAPE honlapján megtalálható Civilkontroll lapról letöltött forgalomtechnika fejezet hivatkozott tavaszi lakossági fórumán erről a változásról szó sem volt. A „javasolt kialakítás” fejezet egy más, elfogadható megoldást mutat be!
    3. Az átmenő forgalom kiszorítására hivatkozik a szórólap. Rajzon mutatom be, hogy egy átmenő forgalmi irányt zárnak ki ezzel, de másik három megmarad a főútvonalak által határolt területen, és ezekre többletforgalom generálódik.
    4. Miért nem lehet a „Behajtani tilos átmenő forgalom számára”táblával az átmenő forgalmat kitiltani? Kamerarendszer felügyeletével lehetne ezt is szankcionálni, mint a Baross-József krt. jobbra kanyarodást?
    5. A változás tervezői nem számoltak azzal, hogy az érintett kb. 150 lakás, valamint a Magyar Rádió, a Pázmány Egyetem, a Színművészeti Egyetem épülete, a Piaristák helyén működő oktatási intézmény, a Közig. és Ig.ü. Minisztérium Múzeum utcai épülete, a Mikszáth téri rendelő forgalma ezután csak a Kálvin tér felől közelíthető meg. A Múzeum utca pár éve történt kialakítása ezt a forgalmat nem tudja lebonyolítani.
    6. A Kálvin téren kialakult forgalmi rend miatt az Erzsébet híd és a Deák tér felől tehát Észak-Buda és Észak-Pest irányából, a Belvárosból a Múzeum utcára nem lehet rákanyarodni! A Kálvin térre vezető Üllői úton és Vámház kőrúton rendszeresek a dugók.
    7. A fenti irányokból érkezők a Kálvin térről történő behajtáshoz szabályosan visszakanyarodni a Gellért téren, vagy a 32-esek terén tudnak! Mennyi környezetkárosítással jár ez a kényszerítés?
    8. A Margit híd, vagy a Kerepesi út irányából érkezők részére a József krt-ról a Baross utcára nem lehet jobbra kanyarodni. Ez a Röck, Krúdy, Mária utcákon felesleges átmenő forgalmat generál. A forgalomváltozás szándéka az átmenő forgalom megszüntetése volt. Itt ellentmondás van!
    9. A különböző irányokból történő megközelítéseket elemezve megállapítható, hogy a főutak által határolt területre a balra kanyarodással történő behajtás sehol sem lehetséges, a most megfordított irányú Szentkirályi-Baross sarok volt az utolsó ilyen lehetőség. Mi történik, ha a szomszédos VII. kerület is lezárja az átmenő forgalmak elől a visszafordulás lehetőségét? pl. Károly krt-Dohány-Rákóczi, Síp-Wesselényi-Dohány utca, Akácfa- Dohány- Erzsébet krt.
    10. A VIII. ker. Önkormányzat 2012-ben készíttetett terve egy elfogadhatóbb forgalmi rendet jelöl ki, melyet az alábbiakban lehet megtekinteni:
    http://cape.hu/files/F-3_II_03_21.pdf
    A felvázolt probléma-halmazzal megkeressük az érintett intézmények vezetőit, és a lakókat. Aki a fenti változásokkal nem ért egyet, és egy észszerű forgalmi rend kialakítását támogatja, jelezze felém a jozsarpad@nebraska.hu címre elérhetőségét, javaslatát.
    Várom együttműködésüket: Józsa Árpád Szentkirályi u. 29-31. . (20) 932 3971

    VálaszTörlés